Steeds meer ouderen scheiden

mrt 13, 2015 door

Steeds meer ouderen scheiden

Je wil er liever niet aan denken als je op een roze wolk zit en bezig bent met het plannen van je bruiloft: scheiden. Toch is het belangrijk om – voordat je in het huwelijksbootje stapt – even stil te staan bij het feit dat veel huwelijken geen stand houden. Terwijl het aantal scheidingen van mensen tussen de 20 en 40 jaar al enige tijd daalt, zijn het tegenwoordig juist de ouderen die steeds vaker uit elkaar gaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS vergeleek het aantal scheidingen in 2000 en 2012 met elkaar.

Toename scheidingen bij alle senioren

In 2012 gingen ruim 13.800 mensen tussen de vijftig en zestig jaar uit elkaar, terwijl dat er in 2000 slechts 8700 waren. Een vergelijkbare ontwikkeling is ook te zien bij zestig- tot zeventigjarigen: in 2012 scheidden er daarvan 3700, tegenover 2000 in 2012. Het aantal echtscheidingen onder zeventig- tot tachtigjarigen is in deze periode ook gegroeid, van 400 naar bijna 750. Zelfs in de groep van tachtig tot negentig jaar verdubbelde het aantal scheidingen: van 40 naar 94.

Oorzaken

Voor deze ontwikkeling zijn enkele oorzaken aan te wijzen. Zo is er een normverandering gaande die in de jaren ’70 ontstond en nu verder doorzet. Steeds meer mensen vinden dat je ermee moet stoppen als je niet meer verliefd bent. Ook de toenemende zelfstandigheid van vrouwen heeft invloed op het aantal scheidingen. Zij waren vroeger veel afhankelijker van mannen dan tegenwoordig. Vrouwen die financieel onafhankelijk zijn, zetten eerder een scheiding door dan vrouwen die dit niet zijn.

Related Posts

Share This